Temperatura oleju -problem
Temperatura oleju -problem
Witam wszystkich.
Czy ktos jest mi w stanie powiedziec, czy powinna mnei niepokoic temperatura oleju ponad 100 ( w okolicach 105) przy normalnej naprawde psokojnej jezdzie do 3 tys obrotow po miescie ? Ew czego moze to byc przyczyna ?
Czy ktos jest mi w stanie powiedziec, czy powinna mnei niepokoic temperatura oleju ponad 100 ( w okolicach 105) przy normalnej naprawde psokojnej jezdzie do 3 tys obrotow po miescie ? Ew czego moze to byc przyczyna ?
Re: Temperatura oleju -problem
Jaki olej? Jaka temp. na zewnątrz? Włączona test 7.0 i sprawdź też dokładną temp. wody.
Jeżeli było to w upalne dni to bym się nie przejmował.
Jeżeli było to w upalne dni to bym się nie przejmował.
Olej castrol edge 10w60 na dniach powinienem juz go wymieniac moze dlatego ... ? Temp na zewnatrz ok 22/23 stopnie raczej chłodno i pochmurno... Temp wody w normie 

- --==maly==----
- Auto: M3 F80 17"
Możliwe,że nie działa visco albo wiatrak elektryczny.
Przy spokojnej jeździe jest to za duża temperatura używałeś klimatyzacji wtedy?
Przy spokojnej jeździe jest to za duża temperatura używałeś klimatyzacji wtedy?
Włącz test 7.0 to będziemy wiedzieć więcej, bo może być w górnej granicy. U mnie na kompletnie nie działającym visco temp. wody podczas normalnej jazdy była w normie. Wychylała się tylko na torze, w mega upał, albo jak się ją dłużej przeciągnęło w gorący dzień. Jednak olej miałem wtedy w normie.czosnecki pisze:Temp wody w normie
Ja ostatnio miałem minimalnie ponad 100 stojąc w korku, ale termometr pokazywał 40 stopni na zewnątrz

Ile zrobiłeś na tym oleju?czosnecki pisze:Olej castrol edge 10w60 na dniach powinienem juz go wymieniac moze dlatego ... ?
Ja bym na początek sprawdził czy prowadnica powietrza na chłodnicę oleju jest cała. Potem sprawdził wiatrak elektryczny i visco, a na końcu wyczyścił chłodnicę.
Auto kupilem dosłownie tydzien temu i poprzedni własciciel powiedzial ze niedlugo zaswieci sie komunikat serwisu a najlepiej to zebym olej wymienil odrazu ... Zrobiłem tak, jak poinstruowales i wszystko wygląda ok ... Jutro jade wymienic olej i filtry. Dzisiaj jezdzilem dosyc ostro (na ile pozwalala pogoda - w krk dosyc mokro:) i max do 100 dochodzila temp oleju. Woda w normie . Wychodzi na to ze jednorazowo wskazowka wychylila sie ponad 100 i spanikowalem jako ze nei znam auta ... Dzieki serdeczne za zainteresowanie i pomoc mam nadzieje ze po zmianie oleju to juz sie nei powtorzy 

No to kolego pochwal się w galeri nowym nabytkiem 

czosnecki, a nie wychyliła się tak może jak zgasiłeś na chwilę i potem odpaliłeś?
Sory ze tak zniklem na kilka dni ale mam troche spraw na głowie ostatnio...
Olej i filtry wymienione. Felunek zawiozlem do piaskowania, jeszce tylko poduszki amortyzatorów wymienie i zakladam letnie oponki... i ogien !
kostek, Było dokładnie tak jak napisałes ! zgasiłem auto, poszedlem po fajki do sklepu i po odpaleniu temp lekko wychylila sie ponad 100 ....
PAKO, jak tylko pogoda sie poprawi trzasne jakies foto
Olej i filtry wymienione. Felunek zawiozlem do piaskowania, jeszce tylko poduszki amortyzatorów wymienie i zakladam letnie oponki... i ogien !

kostek, Było dokładnie tak jak napisałes ! zgasiłem auto, poszedlem po fajki do sklepu i po odpaleniu temp lekko wychylila sie ponad 100 ....
PAKO, jak tylko pogoda sie poprawi trzasne jakies foto

Temp. oliwy podnosi się po kilku minutowej przerwie pracy silnika. Też mnie to kiedyś zdziwiło i wtedy kostek_ja elegancko mi to wytłumaczył. Od tej pory jeżeli zatrzymuję się na chwilę i mam taką możliwość to nie gaszą auta 
btw.
czosnecki zapraszam dzisiaj na spotkanie
wprawdzie pogoda jeszcze się nie wyklarowała ale najwyżej spotkamy się pod zadaszonym parkingiem żeby pogadać. Jeżeli przestanie padać i przeschnie to pewnie zaliczymy to co tygryski lubią najbardziej ; )

btw.
czosnecki zapraszam dzisiaj na spotkanie

czosnecki, wszystko jest OK, nie przejmuj się 

dzięki Panowie za pomoc ! i za zaproszenie
Auto stoi na cegłach hehe ... Oddałem fele do roboty no i czekam po weekendzie do odbioru juz na letnich kapciach
Dajcie znac przy nastepnej okazji z mila chęcia podjade i wyciaciągne jakies fachowe info o nowym nabytku - zeby tylko sie nie okazalo ze skladane z 3
) pzdr!

Jak nie chcesz żeby okazało się, że składane z 3 to musisz trzymać Lato z daleka od auta
Szkoda, że masz unieruchomioną eMeczkę bo dzisiaj lecimy na touge

Szkoda, że masz unieruchomioną eMeczkę bo dzisiaj lecimy na touge

ktoś mnie wzywał
hehehe..... "nic o mnie beze mnie " i "bez niego nic się nie stało co się stało" 
Na dzisiejsze upalanie macie moje błogosławieństwo, ja oblookam co z moją bunią słychować i może może Was pogonię

Na dzisiejsze upalanie macie moje błogosławieństwo, ja oblookam co z moją bunią słychować i może może Was pogonię

BMW to nie magia, to samochód. BMW serii M to Magia 

Auto sprawdzone dosyc mocno pod kazdym wzgledem (oczywiscie nie w ASO
) no ale zawsze sie czegos ciekawego dowiem
malowane bylo napewno ...